El passat dia 8 de maig, els alumnes de primer curs dels CFGM de Sistemes Microinformàtics i Xarxes (SMX) i del CFGS d’Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa (ASIX) van fer una sortida a Barcelona per visitar el supercomputador Marenostrum i el museu d’informàtica de la FIB (Facultat d’Informàtica de Barcelona).

La visita al museu de la informàtica de la FIB va permetre veure l’evolució dels ordinadors des dels seus inicis fins a l’aparició dels ordinadors personals. També es va poder veure l’evolució dels components (memòries, processadors, discs) i dels ordinadors empresarials (mainframes).

Tot seguit vam anar al Barcelona Supercomputing Center (BSC). La visita va consistir en veure les instal·lacions del supercomputador Marenostrum. Aquest supercomputador actualment ocupar la posició 299 del rànquing TOP500 del món (en la seva primera instal·lació, l’any 2004, ocupava la posició número 4). Les característiques d’aquest supercomputador són:

  • 10240 processadors, amb una potència de càlcul de 94.21 Teraflops (els càlculs que pot fer en 1 segon, una persona tardaria 25 anys amb una calculadora).
  • 20 TB de memòria RAM
  • 480 TB de disc dur
  • La instal·lació està distribuïda en 44 armaris.
  • Consumeix una quantitat d’energia elèctrica que costa 1 milió d’euros l’any.

El més impressionant d’aquesta instal·lació és la seva ubicació, la qual es troba dins una antiga església. El motiu d’utilitzar aquest edifici és perquè necessitaven que hi hagués alçada del sostre, per motius de refrigeració.

El principal ús que es fa d’aquest supercomputador és per a recerca científica. S’utilitza en les següents àrees d’investigació:

  • Ciències de la terra
  • Medicina
  • Computació

Per posar uns exemples reals, aquest supercomputador va ser utilitzat per fer la predicció de la trejectòria que seguirien les cendres del famós volcà d’Islàndia, el qual va provocar gran quanitat d’anul·lacions de vols arreu d’Europa. Actualment també s’utilitza per fer una predicció sobre l’evolució de l’activitat volcànica de l’illa del Hierro, a les Canàries.

Veure les fotografies de la sortida