Tot just després de vacances, els alumnes de Biologia de 1r i 2n de batxillerat no vam assistir a les classes normals de l’institut, vam anar al Parc Científic de Barcelona, davant del Camp Nou. Vam fer experiments amb l’ADN. Analitzant l’ADN podem identificar una persona inequívocament, i això ho fa servir la policia científica per poder identificar els sospitosos dels crims, comparant el seu ADN amb mostres biològiques que obtenen a l’escenari dels delictes.

ADN és l’abreviatura d’àcid desoxiribonucleic, i és el principal component del material genètic dels organismes vius. L’ADN es troba majoritàriament en el nucli cel·lular.

L’ADN és doncs un element comú a tots els humans, però té característiques diferencials segons la persona: hi ha qui té gens que són el codi per a cabells pèl-rojos, hi ha qui té gens que afavoreixen el fet de no patir una malaltia, o hi ha qui té gens que fan que siguin propensos a patir una malaltia determinada. Així, la seqüència d’ADN té petites diferències en cada persona, i aquesta és la característica que vam aprofitar per a poder identificar un criminal.

Vam tallar les mostres d’ADN amb enzims de restricció, que són molècules que trenquen l’ADN de persones diferents per zones distintes degut a les seves petites inexactituds i, per això s’obtenen trossos de diferents grandàries amb diferents persones.

Els trossos d’aquest ADN tallat poden ser separats i observats utilitzant una tècnica denominada electroforesi (que vol dir moure amb electricitat). Amb aquesta tècnica vam separar els fragments d’ADN en funció la seva mida sobre una gelatina especial, en la qual corren més els trossos com més petits siguin.

Vam comparar els trossos obtinguts de l’ADN aconseguit a l’escenari del crim amb els obtinguts dels ADNs dels sospitosos i, així vam poder identificar el criminal.

El laboratori semblava un restaurant. Vam treballar en grups de 5 o 6 persones, assegudes al voltant d’una taula. Els professors eren joves universitaris simpàtics que passaven per les taules donant-nos instruccions.

També ens van fer una petita xerrada sobre l’anàlisi de la genètica dels individus per tal de detectar un gen que influeix molt en el seu comportament delictiu i vam parlar sobre la utilitat i els conflictes ètics de l’anàlisi de l’ADN de les persones.

Finalment, vam fer un altre experiment. Vam extreure el nostre propi ADN. Una barreja del de tots plegats. I el vam poder observar dins un tub de plàstic transparent. Es veia com un material fibrós de color blanc, molt esfilagarsat. Va ser divertit.