L’ENLLUDRIGA’T 2021 neix com una proposta de col·laboració entre l’Associació Naturalista de la Garrotxa i els centres que són Escoles Verdes de la Garrotxa amb la intenció de donar continuïtat al trampeig fotogràfic per fer seguiment de la llúdriga i altres espècies al riu Fluvià, després de La Lludrigada 2021 (projecte on participa l’Associació Naturalista durant 15 dies).

Les escoles verdes de la Garrotxa aposten activament per accions participatives i de contacte directe amb l’entorn proper. És per això, que es va acordar invertir el Premi d’Escoles Verdes 2020 que se’ls va atorgar per l’Acció Moixina en aquest nou projecte de voluntariat i participació ciutadana, que, a més de la col·laboració amb una entitat del territori, també es treballen els valors del riu Fluvià, la identificació d’espècies de fauna i la metodologia del treball científic de camp en la recollida i anàlisi de les dades.

El passat dimecres dia 14 d’abril va tenir lloc la primera sessió del projecte Enlludriga’t 2021 a l’institut Bosc de la Coma d’Olot amb la xerrada sobre la fauna del riu Fluvià, la metodologia del treball de camp i la instal·lació de la càmera de fototrampeig a càrrec d’en Joan Montserrat de l’Agrupació Naturalista de la Garrotxa.

Els propers dies 6 i 7 de maig, farem aquesta primera sessió amb l’Escola La Bòbila de les Preses i a l’Escola Pia d’Olot, moment en el qual aprofitarem, també, per anar a col·locar la càmera en un indret del riu Fluvià per analitzar si la llúdriga hi fa acte de presència i el tipus de fauna que vista aquest tram de riu monitoritzat.

Projecte ENLLUDRIGA’T

OBJECTIUS:

Detectar la població de llúdrigues al riu Fluvià i altres espècies de fauna.
Participar en un projecte de voluntariat i participació ciutadana a la comarca.
Introduir la metodologia del treball científic de camp i anàlisi de les dades recollides.

TEMPORALITAT: Abril/juliol

LLOC: Estacions de seguiment delimitades pel projecte al llarg del riu Fluvià.

ACTIVITATS D’APRENENTATGE:

  • Xerrada educativa dels valors del Fluvià i la seva fauna a les escoles verdes de la comarca a càrrec de l’Agrupació naturalista (fauna autòctona, especial atenció a la llúdriga, espècies invasores, protocol de recollida de dades i tractament,…).
  • Col·locació de càmeres i seguiment periòdic (cal concretar) de les càmeres fotogràfiques durant el període establert.
  • Identificar la fauna del riu Fluvià a través de la captació, anàlisi, identificació de les imatges i recollida de dades.
  • Vídeo resum amb les dades recollides.