Els alumnes dels cicles formatius de grau superior de Comerç Internacional i Transport i Logística van fer dues sortides els dies 1 i 2 de març. El primer dia al matí van visitar l’empresa de Santa Perpètua de Mogoda a on se’ls va explicar la importància logística en la distribució i emmagatzematge dels seus productes.

El centre logístic d’Honda està destinat a emmagatzematge i distribució de peces de recanvi per a automòbils, motocicletes i productes de força, com a màquines d’Honda, i serveix a concessionaris d’Espanya, Portugal i sud de França. També s’encarrega de la distribució de motocicletes per als mercats d’Espanya i Portugal. La gran majoria dels recanvis i productes que es distribueixen des de Santa procedeixen de la seu logística d’Honda a Europa, situada a Bèlgica, i des de Catalunya s’envien als mercats de la seva regió geogràfica.

Més tard ens vam dividir en dos grups i mentre uns visitaven SEAT a Martorell, els altres fèiem un tomb pel poble.

La visita a la SEAT va ser una experiència molt interessant, els alumnes van poder comprovar que els treballadors de la planta de l’automobilística Seat a Martorell (Barcelona) conviuen diàriament amb l’automatització i robotització del procés de fabricació dels seus vehicles fins a tal punt que el treball dels operaris es redueix un 25% el temps de producció.

Aquest tipus de robots autònoms s’encarreguen del transport dels motors, les caixes de canvi, els amortidors o els miralls. Els vehicles de navegació lliure funcionen a través d’un codi de barres que certifiquen la peça que han de carregar i demanen pas a través d’un sensor que permet obrir les portes del magatzem.

El segon dia la visita va ser a Barcelona per conèixer el port de Barcelona i entendre les tendències actuals en transport, logística i comerç internacional. Primer vàrem pujar a la muntanya de Montjuïc per poder veure les instal·lacions del port i les operacions des d’una perspectiva marítima i/o terrestre.

Més tard, vam fer una travessia amb guia pel port de Barcelona amb “Las Golondrinas” que ens va permetre conèixer de primera mà les operacions, els tràfics, les infraestructures i els operadors instal·lats en el port. Ens van explicar totes i cadascuna de les zones (terminal intermodal, terminal de contenidors, terminal de vehicles… I de tornada cap al port vàrem poder veure la terminal de creuers internacional, el port esportiu i les edificacions més centrades en el vessant turístic de la zona.