El passat divendres 16 de juny, onze estudiants van rebre els premis a Treballs de Recerca de Batxillerat que atorga el Consell Social de la UdG, la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i el Patronat Politècnica.

Dels dos premis en l’àmbit de Ciència, l’un va recaure en l’estudiant Laia Amat de l’”Institut Bosc de la Coma” i en la professora Marta Mallarach, tutora del treball, REALITAT CIENTÍFICA O FICCIÓ: S’ASSEMBLEN COM LA NIT I EL DIA?

En aquesta recerca es fusiona la realitat científica de la medicina forense i la ficció d’una sèrie que, com caldria esperar, segueix la vida que envolta una metgessa forense. El motiu del tema parteix de la idea de veure aquesta especialitat com un privilegi d’investigació de l’anatomia humana. Més tard el fil de la investigació continua per la gran pantalla a través de la sèrie “Nit i dia” de TV3.

Pensant en com unir aquestes dues versions de la medicina, es formula la hipòtesi de treball:

“Potser, per regla general, en les diferents sèries emeses, el director, els guionistes, els personatges, els tècnics, l’equip de rodatge… no tenen suficient informació detallada sobre la realitat de la professió de metge forense; en canvi, potser la sèrie “Nit i dia” és més fidedigne a la realitat que les sèries americanes com CSI o Mentes Criminales”.

Al final de la recerca, gràcies a tots els coneixements apresos i a l’anàlisi de les dues entrevistes realitzades a les metgesses forenses, Anna Hospital i Giovanna Pardinni, s’ha pogut definir de manera personalitzada la figura del metge/ssa forense, elaborant un perfil fidedigne d’aquesta especialitat i concloure el treball amb un breu documental que sintetitza aquesta fusió (realitat vs ficció).

La figura real del metge forense i del que l’envolta, sovint no es correspon totalment al que ens ensenya la ficció en moltes de les històries que s’han emès. Tanmateix, aquesta sèrie en la que s’ha basat la investigació s’aproxima, en gran mesura, a la tasca que realitzen els nostres metges forenses en ciutats com Barcelona o Girona.

Els guanyadors han rebut un ajut pel curs vinent en un grau de la UdG, fins a un màxim de 1.800 euros. També es difondran els seus treballs i es farà una aportació per comprar llibres, música, material educatiu o informàtic, repartida entre l’estudiant, el tutor i el centre de Secundària on s’ha fet el treball.