El dimarts 5 de novembre un petit grup del INS Bosc de la Coma va participar en el primer ProtoIfest de Catalunya. Un esdeveniment organitzat pel grup d’innovació a FP de la Generalitat de Catalunya i l’empresa MOB realitzat a l’Espai Bital d’Hospitalet de Llobregat.

Un total de 150 alumnes i 60 professors de diverses famílies de cicles de formació professional s’hi van donar cita en un esdeveniment pensat per demostrar i formar els participants en la metodologia Design Thinking. Aquest mètode pretén generar idees innovadores basat en la realització de diverses activitats dividides en diverses fases de treball per tal d’arribar a la solució més adient pels usuaris a qui es dirigeix.

 

Dels estudiants del nostre centre hi van participar 3 alumnes: en Denis Chiosea del cicle de Grau Superior en Comerç Internacional i en Mohamed El Barrad i Ester Casado del cicle de Grau Superior d’Informàtica, així com la professora participant Montse Delegado (FOL i EiE) i el professor facilitador Luis De Diego (Informàtica).

De bon matí, els participants van ser assignats a diferents taules de treball, compostes per estudiants i professorat d’altres cicles i ciutats amb els que van compartir tota la jornada prenent decisions, posant idees en comú, participant en discussions i fent dibuixos i maquetes.
Una sessió en la qual van haver d’assumir un rol concret i rellevant dins cadascun dels grups en què participaven i donar resposta als tres reptes proposats: l’alimentació i les seves conseqüències negatives, la contaminació del transport individual i, l’atenció al públic a la part administrativa en els centres educatius.

Cada grup de treball va haver d’escollir un repte, d’entre els tres proposats per l’organització, i gestionar una solució com equip. Després de reflexionar i de decidir les possibles solucions al repte va arribar la part més divertida i creativa: crear un prototip amb diferents materials: papers de colors, cartó, porexpan, retoladors de diversos colors, gomets, post-its de totes de les mides i colors, tisores i cutters…. Amb molta imaginació i en més o menys una hora de bogeria, corredisses, nervis i somriures cada equip va crear el seu prototip, el qual van poder presentar als usuaris testers i al temut jurat.

Cada un dels equips on hi havia algun dels nostres companys i companyes van haver de defensar davant del jurat la seva solució en un temps record. Molts nervis, preguntes fàcils, d’altres de complexes i sensacions contraposades entre la bona feina i els errors comesos. El resultat de la feina de 6 hores defensada escassament 1 minut.

A les sis de la tarda teníem equip guanyador: el grup de la professora Montse Delgado amb la seva caixa reutilitzable “Box Sana” per portar els productes de proximitat al consumidor, adaptada a les seves necessitats i refrigerable. Moltes felicitats, campiona! I moltes felicitats a en Denis, a en Mohamed i a l’Ester per una gran feina innovadora.