L’Emilio Varela va venir el dia 10 de desembre  al nostre institut per tal de fer-nos una de les seves conferències-documental-debat.

L’Emilio és un periodista especialitzat en el medi ambient, fotògraf, realitzador de documentals, viatger infatigable, conferenciant…, però, sobretot, és un explicador d’històries que vol transmetre un missatge vital i que vol arribar als joves, als que decidiran com serà el futur d’aquesta civilització global en què ens ha tocat viure. Aquesta és la tercera vegada que ve al nostre institut a fer-nos xerrades.

Les seves conferències són un espectacle. És un home dinàmic, entusiasta, aclaparador… No deixa a l’audiència ni respirar, la manté durant tres hores embadalida. En les tres ocasions ens ha deixat igual d’impressionats.

El tema que portava preparat va ser molt espectacular. Es tractava de la mineria a gran escala, especialment l’efecte de les explotacions auríferes des de l’època dels romans. Va parlar de les noves propostes d’explotació aurífera a Astúries i Galícia i l’enfrontament social que estan ocasionant, també va parlar d’altres explotacions d’arreu del  món… i a casa nostra del fracking i de la salinització del Llobregat, produïda per les escombreres de les mines de silvina de Sallent i Súria. Va tocar múltiples temes: ecologia, economia, dinàmiques socials, geografia, geologia…

varela2

Aquestes són les opinions que alguns dels alumnes assistents a la conferència ens han fet arribar després d’assistir a l’activitat (Algunes estan adreçades al conferenciant. Ja se les hem fet arribar):

– Maria Minovas  i Cèlia Rubio: La conferència d’Emilio Varela va ser molt interessant, va aconseguir conscienciar les futures generacions fent-nos veure que els problemes estan més a prop del que ens pensen i que els mitjans de comunicació no els donen la importància que en realitat tenen.

Ens ha fet veure que el més important per solucionar aquests problemes és unir-se i afrontar-los junts i que, per tal de fer-ho, hem informar-nos i informar a la vegada. Va donar a entendre que l’or no només és aquell material daurat i brillant que tots coneixem sinó que el que realment té valor és el que ens dóna vida.

Com et sentiries si pel benefici d’una sola persona destrossessin l’hàbitat de molts? Hem de saber escollir bé el camí que volem deixar a les futures generacions. Si una minoria ha aconseguit tant, imagina’t el que aconseguiríem junts.

Marçal Navarro Sans: Emilio, en primer lugar tengo que decir que al principio no pensaba que la conferencia fuera a ser tan intensa pero, a medida que transcurría, fue yendo a mejor. Tengo que decir que esta charla me ha hecho reflexionar mucho y voy a ayudar en lo que pueda con este tema. Me gustaría volver a estar en alguna de tus conferencias.

La conferencia estuvo muy bien. Me gustó el entusiasmo de Emilio, tan fascinado por la naturaleza. Básicamente, se habló sobre las consecuencias que conlleva la extracción de oro.

En mayor o menor grado, ya estaba alertado sobre estas consecuencias, pero siempre viene bien recordarlas y saber más del asunto.

Eché de  menos que no se hablara de las posibles soluciones de esta práctica, pues conozco el desastre pero no la forma en que habría que actuar.

De momento, sólo los países más desarrollados tienen fuerza para oponerse a la extracción de oro en sus territorios, pero todos sabemos que los más pobres dependen de las riquezas de sus tierras y que el oro que se extrae en sus territorios está destinado a los países ricos.

– Pau Soler: La conferencia de ayer me hizo reflexionar sobre el tema de que trató. Personalmente, me parece un gran comunicador sobre la naturaleza en general y me interesó mucho. Me aclaró muchas cosas y me estimuló para interesarme  más sobre la explotación de los recursos naturales. 

– Sonia Domènech: Emilio, creo que tu conferencia fue muy interesante y que explicabas con muchas ganas. Eso hace que estemos más atentos. Encontré muy ameno que la exposición fuera tan dinámica, con vídeos y preguntas. Como te dije, cuando me preguntaste, no sabía mucho sobre los temas hablados, pero aprendí cosas nuevas. Me quedó muy claro que hemos de informarnos e informar, que con una pequeña aportación, poniendo un poquito de nuestra parte, podemos evitar muchas catástrofes, porque, aunque mucha gente sólo piensa en hacer dinero, somos más los que queremos defender los hermosos parajes naturales de nuestra Tierra.

Es cierto que nunca nos habían dado una charla de tres horas, pero nos mantuviste alerta todo el tiempo. Es muy difícil mantener atentos a más de cien alumnos. Fue una conferencia muy productiva, una buena forma de invertir tres horas de clase, porque valieron la pena, no sólo por los países de América sino también por nuestras tierras. Creo que con más gente como tú el mundo iría mejor. Así que gracias por querer compartir con nosotros esa experiencia.

– Anna Nogué: La charla de Emilio Varela estuvo bien. Aprendí cosas nuevas de temas que conocía un poco. Me impactaron los datos reales del problema que él contaba. Es un tema de actualidad que hemos de tratarlo porque actualmente puede darse en cualquier país.

– La xerrada està ben programada ja que les explicacions, acompanyades amb les fotografies, s’entenen molt més be. De tota manera el ritme, tan excessiu, fins i tot amb la màxima atenció, resulta difícil de seguir.

– Helena Macias: M’ha agradat molt la conferència perquè ens explicaves les coses amb moltes ganes i de manera molt efusiva i ens transmeties el teu entusiasme fent-nos interessar per un tema que en principi no semblava molt atractiu. A més, et vas explicar molt bé i vam poder entendre tot perfectament. Els vídeos que hi posaves eren molt encertats, excepte l’últim que el vaig trobar una mica llarg.

Hola, creo que la conferencia del pasado día 10 fue muy entretenida. También pienso que le das mucho dinamismo a tu discurso con la velocidad y la pasión que le pones. Creo que te vas un poco por las ramas, aunque tampoco pasa nada. Saludos.

– Cristina Colomer: La xerrada va ser molt productiva i interessant. Crec que l’entusiasme amb què estava tot explicat feia que tinguéssim més interès. Van ser tres hores que van passar molt ràpid. Si hi hagués més xerrades com aquesta la gent estaria més informada sobre tot el que ens envolta i valoraríem més el que tenim, i alhora evitaríem molts desastres ambientals causats per les activitats humanes.

– Tània Gelis: Pienso que la conferencia fue muy interesante ya que nos informó de temas realmente actuales que, a la vez, son muy preocupantes. Las tres horas se pasaron relativamente rápido porque el tema realmente me cautivó, me resultó muy educativo. El único inconveniente fue que el señor Varela hablaba muy rápido.

– Xènia Mora: Prou interesant. Ens va informar bastant sobre el que comporta l’extracció i l’obtenció d’or en el món i com l’afecta. Respecte a l’Emilio, em va agradar molt com ho explicava i el format que va utilitzar, amb tots aquells vídeos originals i educatius.

– Bernat Grauvilardell: Va estar molt bé. Sobretot perquè en Varela hi posava moltes ganes. El tema era molt interessant i hi havia moltes coses que jo ignorava i que ell va explicar molt bé. Tot i les tres hores, ho va explicar de tal manera que no se’t feia pesat. A més, la conferència estava molt ben estructurada, una cosa introduïa l’altra. En conclusió, no m’importaria tornar a sentir-la.

– Adrià Robles: La conferencia de Emilio Varela, en mi opinión, fue muy entretenida y divertida. Todo el contenido mostrado me parece inmejorable. Valoro la actividad muy  positivamente ya que me ha concienciado sobre todos los problemas que causa la megaminería.

Me gustó mucho la capacidad que tiene para motivar a los alumnos y conseguir que con tres horas, que es lo que duró la conferencia, no piáramos. Nos resultó muy interesante.

– David Granados: Me pareció muy interesante ayer tu conferencia. Me gustaron mucho las ganas con que explicabas todo. Una de las mejores conferencias a las que he asistido en mi vida.

– David: La teva conferencia va ser molt entretinguda. Em va fer perdre totalment les ganes de comprar qualsevol objecte d’or. Tot i que ja no en comprava. Salutacions.

– Sara Planella: Aunque una charla de tres horas nos puede parecer, en principio, que será muy cansada. Tú, Emilio, haces que resulte una simple hora, por el entusiasmo y el énfasis que dedicas a tus explicaciones y trabajos. Haces de estas charlas un nuevo mundo por descubrir para los oyentes. El tema era muy interesante e intercalar vídeos aumentaba nuestra atención. Muchas gracias por venir a nuestro centro.