Els alumnes de 1r d’ESO del nostre institut han dut a terme una campanya de captura de crancs americans, espècie invasora que porta la malaltia que ha afectat a l’espècie autòctona. Aquesta iniciativa té lloc en col·laboració amb el nucli reproductor de cranc de riu autòcton als paratges de la Moixina. Aquest centre va ser creat al 2004 per la recuperació del cranc autòcton enfront de l’americà. Els exemplars nascuts en captivitat serveixen per anar repoblant els trams de riu aptes per allotjar-los i així contribuir en la conservació d’aquesta espècie fortament amenaçada.

SORTIDA ACTIVISTA DE 1r d’ESO AL JUNY  

Fem una sortida amb els alumnes de primer d’ESO de tot un matí, durant una setmana per caçar crancs americans (l’espècie invasora que porta la malaltia que ha afectat a l’espècie autòctona).

actuaciocrancl

Realitzem l’activitat en  4 dies, un per a cada grup, seguint aquest programa:   

8:30h   Sortim de l’institut a peu, fins al centre de recuperació del cranc autòcton (la piscifactoria de la Moixina). Allí en Miquel i la Fina ens expliquen la problemàtica del cranc, el funcionament de les instal·lacions que tenen i quina és la seva finalitat.  

A les 9h iniciem la visita. Primer ens fan una explicació col·lectiva i ens ensenyaran les instal·lacions exteriors. Desprès ens mostraran les instal·lacions interiors (en grups de 15 alumnes) on tenen les larves i les femelles amb ous. La visita dura una hora aproximadament.  

Cap a les 10:30 fem l’esmorzar a la zona de la Moixina i cap a les 11 iniciem una caminada fins al carril bici.  Anem pel camí de Can Nic fins a l’hípica de Bona Vista i travessem el Bosc de Tosca fins al bicicarril. Parem a la font, al costat de l’aparcament.  

A les 12 ens apropem al meandre abandonat del Fluvià, al Pont de Cudella, a la cacera dels crancs rojos. Portem nanses i salabrets. Un grup d’alumnes voluntaris pugen en barca per tal de agafar les captures de les nanses. Desprès fem un petit recorregut pel torrent de Tirafaves, que té l’aigua prou neta i podem xipollejar.   El grup de caçadors ha d’estar format per alumnes voluntaris ja que el lloc es com un tros de la selva Amazònica a la Garrotxa. Amb bardisses, ortigues, mosquits i fang. Fiquem totes les captures en una carmanyola de plàstic i fem fotografies.

Cap a les 13h caminem pel carril bici fins a les pistes d’atletisme, on buscarem l’ombra, la conversa i la convivència a l’aire lliure, si ens sobra temps.  

A les 14h iniciem el retorn cap a l’institut pel bici carril.

El divendres a última hora es lliuren les captures als tècnics del centre del cranc per a la seva eliminació.