Aquest dimecres, 5 d’octubre, el Sr. Ferran Tarradellas -Director de la representació de la Comissió Europea a Catalunya- va dictar la lliçó inaugural als alumnes que enguany inicien els estudis de batxillerat i cicles formatius de grau superior.

Amb una exposició clara i estimulant, va ajudar-nos a reflexionar sobre els valors que han configurat i configuren la Unió Europea “malgrat el temps de crisi i les contradiccions actuals sobre la possibilitat mateixa de la Unió”. També, a ampliar el coneixement sobre les polítiques que es duen a terme i les institucions que ens representen. Progressivament va anar destil·lant la seva argumentació, des dels seus orígens fins al moment actual en què es troba.  Va destacar les figures de Robert Schumman i de Jean Monnet com a “pares fundacionals” de l’actual UE, en la seva “voluntat d’impulsar i crear” un espai europeu comú de cooperació econòmica amb la idea que, “a mesura que augmentés la interdependència econòmica entre els països, disminuirien les possibilitats de conflicte.” D’aquesta idea inicial, el 1958 va néixer la Comunitat Econòmica Europea (CEE) formada, inicialment, per sis països als quals i en les successives ampliacions posteriors es van incorporar la resta dels països membres que actualment la conformen. I el que inicialment era un espai econòmic comú va convertir-se en una unió política i monetària comuna, amb uns símbols compartits que ens identifiquen i amb uns valors i projectes col·lectius que miren, des del present, cap al futur. En síntesi, una Europa, finalment, “que és de tots i per a tots, diversa però integradora, democràtica i solidària.”

Una xerrada, sens dubte, que ens ha proporcionat eines per aproximar-nos i conèixer de més a prop què és “això” de la UE.

Galeria fotogràfica