El dia 24 / 01 /2018 els alumnes de batxillerat, de 1r i 2n de biologia van anar al Parc Científic de Barcelona per tal d’investigar un crim.

Per tal d’evitar tota temptativa de fuga al esmunyedís assassí, vam sortir d’Olot abans que l’astre rei, camuflats entre la boira del matí.

Després de flairar les rodalies del Camp Nou ens van adreçar als laboratoris del Parc Científic.

Ens van mostrar les instal·lacions: és un espai de trobada entre la universitat i l’empresa que vol potenciar la investigació i la innovació, principalment en biologia. També volen apropar el coneixement científic i la feina que fan els investigadors a tota la societat i per això organitzen tallers adreçats als estudiants de batxillerat, en els quals hem tornat a participar aquest any.

Quina quantitat de laboratoris, amb tot tipus d’aparells de tecnologia futurista, especialitzats en temes dels quals no coneixíem ni el títol:

  • Genòmica 
  • Ressonància Magnètica Nuclear
  • Tècniques Nanomètriques
  • Citometria de Flux
  • Microscòpia Electrònica i Reconeixement molecular in situ
  • Polimorfisme i Calorimetria
  • Tècniques Separatives d’Anàlisi

Ens van portar a un aula especial, organitzada com si fos la terraceta d’un bar del barri de Gràcia i allí vam analitzar les proves.

Es tractava de comparar una mostra biològica, precedent de l’escenari del crim, una presumpta resta biològica del criminal, amb mostres procedents de cinc sospitosos.

Vam tallar l’ADN de tots els sospitosos, i el de la mostra trobada a l’escenari del crim, amb enzims de restricció. Aquests enzims són un tipus de proteïna que pot tallar la molècula d’ADN per zones que contenen una sèrie de lletres concretes (ja sabeu que l’ADN conté la informació genètica escrita amb lletres i paraules, com el llenguatge humà escrit).

Com que, tot i ser casi idèntica, la informació genètica que tenen diferents persones presenta petites diferències, els enzims de restricció no tallen en trossos completament iguals els seus ADNs. Analitzant els trossos que resulten de la seva actuació es pot arribar a identificar a quin individu pertany cada mostra. Això és el que vam fer i això és el que ens va servir per identificar al delinqüent.