SORTIDA AL MUSEU DE L’EXILI DE LA JONQUERA I AL MEMORIAL WALTER BENJAMIN DE PORTBOU

El passat divendres 31 de gener, aprofitant que celebràvem Sant Tomàs, el patró dels estudiants, els alumnes de primer i segon de la modalitat del Batxillerat humanístic vam fer una interessant sortida a Portbou i a la Jonquera. Volíem analitzar el dolorós fenomen de l’exili; és per això que vam poder conèixer què va envoltar la mort del conegut filòsof jueu Walter Benjamin i les nombroses històries de persones anònimes que també es van veure obligades a abandonar el seu país.

Feia un dia assolellat. Vam sortir més o menys puntuals de l’institut i, tot seguit, vam marxar rumb a Portbou, un poble de costa amb una història molt interessant. Un cop allà, vam esmorzar amb unes vistes precioses; per cert, asseguts davant del mar, i després que en Pere Gómez, professor de llengua i literatura, ens fes cinc cèntims del que veuríem a continuació, vam anar a visitar l’antiga estació de tren, un lloc per recordar, ja que va ser la darrera estació a què es va dirigir el Walter Benjamin. Volíem seguir les seves passes, per això vam arribar fins a la pensió on es va allotjar la tràgica nit de la seva mort. A Portbou descansa eternament, la ciutat ha volgut retre-li homenatge a través del memorial davant del mar. Es tracta d’una gran estructura de ferro que fa de passadís infranquejable; l’escala et porta fins al mar, com una sensació d’exili, però amb una dolça llum al final: la llum del mar.

Després del malenconiós passeig, vam dirigir-nos a la Jonquera, concretament al MUME (Museu Memorial de l’Exili). Endinsar-nos en aquell espai ple d’històries de pèrdua va ser molt intens. Conèixer més a prop el nostre passat ens va fer reflexionar i valorar el nostre present.

Va ser una visita molt recomanable!