La taula periòdica que hem muntat a l’institut

Què podríem fer si tinguéssim la substància amb la qual es fan les estrelles, el cel, el mar, la vida… tot el que existeix? Seria com tenir la matèria amb la qual es fan els somnis. Doncs això és el que us volem mostrar a l’expositor que hem muntat amb ajut dels alumnes de ciències de 4rt d’ESO, perquè ho pugueu tenir a l’abast dels vostres sentits, perquè subjecteu entre els vostres dits tremolosos la constitució íntima de tot el que existeix, la substància de la qual està fet l’univers. Això són els elements químics. Amb prou feines uns 80 tipus de substàncies està construït tot el que ja coneixem, el que no coneixem encara i el que mai arribarem a conèixer: La Terra, l’aire, l’aigua …, ja sé, ja sé que els antics grecs es conformaven amb 4 elements i que des de llavors s’ha anat augmentant el seu nombre fins a arribar als 118 que hi ha ara a la taula periòdica. Potser penseu que es descobriran molts més, però no és així. Ara sabem, gràcies a l’ordenació que en va fer Mendeleiev que no pot haver-hi més elements, que ja s’han omplert tots els buits (tot i que a la nostra taula de minerals encara existeixin) i que, per tant, aquí, entre les vostres mans, teniu tota la substància que forma el que és real i el que és imaginari, els objectes de la vida quotidiana, els aparells tecnològics, les plantes, els animals i fins a nosaltres mateixos, que estem compostos de només una vintena (només 6 en quantitats significatives). Hi ha res de més màgic?

Com diu en Cesar Menor Salván (professor de la Universitat d’Alcalà d’Henares), pocs químics hi ha que no sentin fascinació en veure i tocar…, en percebre amb els sentits, els elements que componen la taula. És com agafar el mite per la cua, per això no en tenim prou amb un llibre o una taula: volem tocar-los. A la nostra taula periòdica, feta amb minerals, tenim l’oportunitat de fer-ho.

Dels 118 elements descoberts, només hi ha 80 que tinguin almenys un isòtop estable. Els altres elements només existeixen com isòtops radioactius que es descomponen ràpidament originant un element diferent.

Com que, dels 80 elements estables en la naturalesa, 6 són gasos nobles, que no formen compostos i no formen part de cap mineral, el límit a què podem arribar a la nostra col·lecció són 74 elements i, en la nostra taula periòdica dels minerals en tenim 54 (gràcies a l’especial col·laboració de Joaquim Sanz i Balagué, col·laborador-conservador del Museu de Geologia  Valentí Masachs, de Manresa), que són una fracció gens menyspreable, el 72%, de tots els que podríem tenir: 54 / 74.100 = el 72%

Marcos Magallanes