Quan algú vol reviure un moment a través d’una fotografia o d’un regal que va rebre li és pràcticament automàtic: només l’ha de visualitzar. Ara bé, com ho fan les persones cegues? La veritat és que no és senzill, ja que tot i que el sistema Braille i les ajudes tiflotècniques els ajuda molt, amb fotografies o objectes no tenen aquesta possibilitat.

Aquesta “barrera” és amb la que es troben sovint en Pere Ribes, un nen cec de 10 anys, i la seva mare, l’Antònia Graboleda. L’Antònia ens explicava que en Pere no podia ser autònom, que sempre necessitava algú per “mirar” les fotografies amb què els jugadors de la UE Olot el van obsequiar amb una samarreta, o bé les fotos dels diferents equips de futbol que havia anat coneguent al llarg d’aquests anys. D’aquí va sorgir la necessitat de trobar quelcom que ajudés a l’autonomia d’en Pere per aquestes grans petiteses de la vida, com és el fet de reviure moments a través d’una imatge.

Per aquest motiu, es va posar en contacte amb l’Institut Bosc de la Coma, on es realitzen cicles formatius d’informàtica, per veure si li podrien trobar una solució tecnològica a la seva necessitat.

La filosofia del centre sempre ha sigut la de donar la millor resposta a l’entorn (societat, empreses, entitats) a través d’una formació educativa, integral i professional. Per tant, quan se’ls va exposar la idea, de seguida es va veure que era un projecte que s’havia de dur a terme amb els alumnes i donar resposta a la demanda.

L’equip de professors del departament d’informàtica va estudiar la proposta a fons i en va redactar un projecte que un grup de tres d’alumnes (en Kevin Costa, l’Eduard Corominas i l’Adrià Llongarriu) ha acabat duent a terme, generant finalment l’aplicació per a dispositius mòbils anomenada NFC Moments. Aquesta aplicació utilitza la tecnologia NFC, la qual està molt present en els sistemes de pagament amb targetes de crèdit que incorporen aquest xip, com també el pagament amb el mòbil.

Cal dir que una altra funcionalitat que s’ha donat a l’aplicació és l’opció de guardar un petit text que el propi mòbil reproduirà quan s’acosti gràcies al sintetitzador de veu.

captura1_app

captura2_app

caputra3_app

Aquesta aplicació tan inèdita no és útil només per a les persones cegues. Pot ser-ho en molts altres àmbits. Per exemple, en un museu es pot vincular una etiqueta NFC a un quadre i l’aplicació pot reproduir un àudio o text en què s’expliqui tota la informació referent a aquell quadre; també es podria aplicar a un supermercat, vinculant una etiqueta a cada tipus de producte, indicant amb àudio quin producte és i el seu preu, data de caducitat, etc.

En una ciutat com Olot, si es volgués posar etiquetes NFC en punts emblemàtics, l’aplicació creada pot tenir un ús turístic fent d’assistent per a explicar qualsevol dada rellevant del punt d’interès.